Kirjaudu

Freelance-graafikot jakoi omakustanneapurahat 2022

Freelance-graafikot jakoi enintään 3000 € apurahoja tarjousten mukaan omakustanteiden painatuskuluihin. Haettu summa oli yhteensä 45 599 €. Apurahahakemuksia tuli 22 kpl ja niitä myönnettiin 19 hankkeelle yhteensä 30 326 €. Apurahat rahoitetaan Kopioston kopiointikorvauksilla. Apurahan saajan tulee tehdä selvitys apurahan käytöstä 30.4.2023 mennessä. Omakustanneapuraha 2022 raatiin kuuluivat Milla Kissaniitty, Meri Kuusilehto ja Miikka Poutiainen, joka toimi myös raadin sihteerinä.

Raadin lausunto hakemuksista:
Pääosa hakemuksista oli perinteisiä painotuotteita kuten kirjoja, kortteja ja julisteita, mutta mukana oli myös muutama muu fyysinen tuote. Yleisin julkaisumuoto oli painettu kirja. Kirjaksi luokiteltavia hakemuksia oli 9 kpl. Kaikkia apurahoja ei myönnetty täysimääräisinä hakemusten laadun johdosta.

Omakustanneapurahaa haettaessa tarvitaan selkeä ja ymmärrettävä työsuunnitelma ja luonnoksia tai mielellään valmiita näytteitä tulevasta teoksesta. Työn kuvauksessa tulee kertoa, mitä on tekemässä, mikä on lopputuote, määrä, kenelle teos on tarkoitettu, miksi se tehdään ja miksi apurahaa haetaan. Haettaessa apurahaa on tärkeää erotella liitteissä ymmärrettävästi mahdolliset aikaisemmat työnäytteet/portfolio, luonnokset ja erityisesti valmiit näkymät teoksesta. Hakemuksissa on syytä muistaa, että tarjoukset ovat välttämätön osa hakemusta. Omakustanneapurahaa ei myönnetä lähtökohtaisesti pelkästään aikaisempien työnäytteiden tai esimerkkien pohjalta, mutta ne voivat tukea hakemusta.

Kannustamme hakijoita toimittamaan hakemuksia myös muidenkin kuin perinteisten printtijulkaisuiden tekoon, kuten esim. modernien digitaalisten mediateosten, joissa on mukana visuaalinen ulottuvuus. Perinteisistä graafisista teoksista poikkeavien ja muiden uusien julkaisualustojen sekä poikkitaiteellisten teosten suhteen tulee kiinnittää erityistä huomiota hakemuksen ymmärrettävyyteen ja toteutettavuuteen. Teoksen realistinen toteutettavuus ja kokonaisbudjetti on yksi oleellinen arviointikriteeri. Apurahaa ei välttämättä myönnetä jos se on toteutettavissa muutoinkin. Apuraha pyritään suuntaamaan siten, että se tuo hankkeelle ja tekijälleen lisäarvoa.

 

Omakustanneapuraha 2022 saajat:

Milja Ahola, Hakaniemen panoraamat näyttelyjulkaisu, 900 €
Johanna Bruun, Why are you screaming into the void?, 2 000 €
Hatva Anja, Muuhalainen löytää kodin, 1 100 €
Filippa Hella, Porvooaiheisia tuotteita, 1 850 €
Hanna Tyrväinen, Jälkivuoto -runokirja, 2 576 €
Anna Häyrynen, Ratsastajan kalenteri, 1 500 €
Liisa Kallio, Ihminen, sanaton kuvakirja, 1 000 €
Vappu Ormio, Rauhallisia iltasatuhetkiä maailman lapsille, 1 360 €
Meria Palin, Postikorttien painattamiseen, 260 €
Veli Matti Partanen, LUUKAS LUKUNEN -lastenkuvakirja, 2 000 €
Anita Pesonen, Kankaanpainanta, 2 600 €
Seija Pylkkö, Postikorttisarja Korukortit, 300 €
Sanna Pyykkö, Testikappaleiden tilaaminen kuosisuunnitelmista, 200 €
Ville Salervo, Subterranean Homesick Hounds -blogin fyysinen juhlajulkaisu, 2 980 €
Markku Tanttu, Mitä tein?, 3 000 €
Maija Toropainen, Näyttelyjulkaisu, 600 €
Anni-Julia Tuomisto, Helsinki-aiheiset postikortit ja julisteet, 1 500 €
Keanne Van de Kreeke, MIES JONKA PYLLYN TILALLA ON HYLLY, 1 600 €
Salli Wahlberg, Riegádanbeaieppel, 3 000 €

uutinen