Kirjaudu

Friikkujen kevätretki Amos Andersons Hem -kotimuseoon

Freelance-graafikot järjesti 27.5. iloisen kevätretken Amos Andersons Hem -kotimuseoon. Mukana retkellä oli 18 Freelance-graafikoiden jäsentä.

Kemiöläissyntyinen Amos Anderson (1878–1961) oli liikemies, lehtikustantaja ja taidemesenaatti. Liiketoimiensa ohella Amos oli laaja-alainen kulttuurin ystävä ja erityisen kiinnostunut keskiajasta ja katolisuudesta, vanhasta kirkkoarkkitehtuurista, musiikista, kuvataiteesta sekä teatterista.

Amos Andersons Hem on henkilöhistoriallinen koti- ja taidemuseo, joka sijaitsee liikemies ja taiteen tukija Amos Andersonin entisessä koti- ja toimistorakennuksessa Yrjönkadulla Helsingissä. Museo käsittää neljä salia Amos Andersonin kodista rakennuksen viidennessä kerroksessa sekä kappelin urkuineen puoli kerrosta ylempänä. 

Ruokasali ja pylvässali

Salia hallitsevat Arttu Brummerin suunnittelemat Atlas Pankin huonekalut, art deco -tyylinen pöytä ja kullatut tuolit pankin kultaisesta hallista.

Friikut tutkimassa taidetta Salongissa

Kiersimme kotimuseota läpi ja kuulimme kattavan tietopaketin Amos Andersonin elämästä ja talon historiasta asiantuntevan oppaan johdatuksella.

Taulu: Angelo Solimena, Madonna, lapsi ja pyhimys, 1670

 

 

 

 

 

 

Amos Andersonin koti on ennen kaikkea pieni taidemuseo. Saleja koristavat pitkälti Amos Andersonin oman kokoelman työt, joita on täydennetty myöhemmin hankituilla maalauksilla. Nämä teokset muodostavat Föreningen Konstsamfundetin kokoelmien ytimen. Kaiken kaikkiaan Amoksen kodissa näytteillä viitisenkymmentä maalausta ja veistosta.

Gustav Wilhelm Palm, Näkymä Venetsiasta, 1849

 

Vasemmalla: Viktor Jansson, Suihkukaivon malli, 1940 – Oikealla: Johannes Haapasalo, Seisova tyttö 1917


Kirkkomusiikki ja -taide sekä kiinnostus uskonnollisiin ja hengellisiin asioihin säilyivät vahvoina vaikutteina Amoksen elämässä loppuun asti. Vuonna 1926 Amos sisusti kotinsa yhteyteen kappelin yhdessä arkkitehtien Werner Westin ja Harry Röneholmin kanssa.

Friikut tutustumassa kappeliin.

Kappelin sivuhuoneeseen Amos rakennutti komeat urut, jotka valmistuivat kerroksen vihkiäisiin vuonna 1926. Taidokkaat, musiikkiin liittyvät enkeliaiheiset koristemaalaukset urkujen julkisivuun teki Henry Ericsson (1898–1933). Konsertteja pidettiin juhlavimmissa tilaisuuksissa.

Urkuhuone

Opaskierros oli kattava ja nähtävää oli paljon! Lue lisää Amos Andersonista ja kotimuseosta täältä >>

 

Museokierroksen jälkeen ruokailimme vietnamilaisessa Que Em -ravintolassa Kampissa.

Friikut ruokailemassa.

Maapähkinä-dippi kruunasi raikkaat kesärullat.

Alkupaloiksi herkuttelimme kesärullilla.

Pääruoaksi vaihtoehtoina oli mm. salaatteja, bowleja ja wokkeja.

Wokattua kanaa, sipulia, kauden sieniä, porkkanaa ja chiliä talon osterikastikkeessa.

 

 

Friikkujen kevätretkiterveiset vieraskirjaan.

Iloinen puheensorina täytti paikan kun vaihdoimme kuulumisia ja kirjoitimme vieraskirjaan terveisiä onnistuneen museoretken jälkeen!

 

Näyttelyinfo: Amos Andersons Hem
Valokuvat: Katja Saarimäki, Kansikuva: Amos Andersons Hem

tapahtuma