Kirjaudu

Friikkujen kevätretki Pentalaan – merellistä tunnelmaa

Kipparin merikartta.

Freelance-graafikot teki merellisen kevätretken 18.5.2019. Tällä kertaa kohteena oli Pentalan saari, jossa on järvi, jossa on saari. Mukana retkellä oli 15 Freelance-graafikoiden jäsentä ja ilma mitä ihanin!

Yllä Petri Sunin kuvitus, joka syntyi retken tunnelmista.

 

Laivamme oli mukava max. 20 henkeä vetävä alus. Kipparimme teki nopsaan pienen meripelastusoperaation matkan varrella.

Alkumatkasta kipparimme Royal Lineltä osallistui meripelastustehtävään. Hinasimme Kaivopuiston tienoille pysähtyneen huviveneen lähimpään rantaan. Pieni viivästys ja nokka kohti Pentalaa. Menomatkalla laivalla nautittiin lohikeittoa ja perille saavuttaessa oli aikaa tutustua tähän mielenkiintoiseen luontokohteeseen.

Pentalasta löytyy hyvät opasteet, joiden mukaan suunnistaa saarella.

Pentala on saari Espoon Suvisaaristossa. Saarella on kokoa 130 hehtaaria, ja se on pääosin luonnonsuojelualuetta. Pentalassa on pieni, noin 6,1 hehtaarin laajuinen Pentalanjärvi, jossa on 0,15 hehtaarin kokoinen saari.

Tarjolla on pittoreskia maalaismaisemaa ja saaristoluontoa.

Espoon omaleimaiseen saaristoluontoon johdattaa luontopolku, joka kulkee Pentalanjärvelle ja Diksandin luonnonhiekkarantaan.

Niin houkutteleva näky, että yksi retkeläisemme lähti heti testaamaan onko järven vesi märkää.

Milla ui rantakäärmeen kanssa. Kuva: Milla Paloniemi

 

Pentalassa on aikanaan ollut muutaman kymmenen asukkaan saaristolaiskylä. Saarella ei enää ole ympärivuotista asutusta.

Rantamaisema Espoon museon rakennuksen sisätiloista käsin nähtynä.
Espoon museo Pentala

Sen sijaan Espoon kaupunginmuseo avasi saaren vanhalla kalastajatilalla saaristolaismuseon kesällä 2018. Museoalueen muodostavat viisitoista erilaista rakennusta. Niistä vanhin, kalastajatorppa, on rakennettu 1790-luvun alussa. Kalastajatilalla asuttiin ympärivuotisesti vuoteen 1986 saakka.

Espoon museo Pentala sisätiloja menneisyydestä.

 

Piirustuspaperia kaikille!

Friikuilla on tapana pitää retkillä mukana vieraskirjaa, johon jokainen halukas voi piirtää tai kirjoittaa fiiliksiä. Tällä kertaa kirja jäi matkasta, mutta ei hätää. Tarjoilimme piirustuspaperia kaikille ja näin muistot voi jälkikäteen liimata talteen.

Tuumasta toimeen ja piirtämään. Taisi Milla Palonimen kiroileva siili keksiä uuden kirosanan?

 

Tini Sauvolle kolahti Pentalan tiikeri. Tarina linkkasi Tinin aikaisemaan tuotantoon. Minulla on tiikeri on animaatio vuodelta 1979, jossa Tini on ollut mukana tekijänä.
Lisää tiikereitä. 1970-luvun parivaljakko tiikeri ja mäyräkoira. Anja Hatvan reissumuisto.

 

Meillä kävi hyvä tuuri, sillä ennakkoon oli tiedossa että museon kevätkausi avautuu vasta retkemme jälkeen. Mutta nyt vietettiinkin museopäivää ja kaikki ovet olivatkin avoinna. Museon jutuista tuntui kiinnostavan eniten se seikka, että saarella on aikoinaan kaveerannut tiikerinpentu ja mäyräkoira.

15 hengen retkiseurue yhteiskuvassa.

Kävelykierroksen jälkeen palasimme laivalle ja jatkoimme risteilyä ruokailun merkeissä. Vietimme oikein mukavan aurinkoisen retken hyvässä seurassa.

Pentala info: Espoon kaupunginmuseo
Kuvitus: Petri Suni
Valokuvat: Riikka Haahti

tapahtuma