Kirjaudu

Piirustusviikko 2022 Strömforsin ruukkikylässä

Aah, suloinen piirustusviikko Strömforsin ruukkialueella!

 

Kukkaset, Meria Palin.
Meria Palinin kukkaset.

Kuinka me nautimmekaan viehättävästä ympäristöstä, talovanhuksista ja hyvistä yöunista Krouvinmäen viileässä savitalossa. Sää suosi piirtäjiämme, sadetta ei näkynyt koko viikkona. Lämmin kesäsää sai meidät viihtymään ulkosalla päivät pitkät. Ympäristö tarjosi paljon kivoja piirustuskohteita; vanhoja rakennuksia, pihapiiriä, veden välkettä, luonnon kasveja tai sitten mielikuvitusasioita.

Caritan ja Cookie-koiran piirustushetki puun alla.
Caritan ja Cookie-koiran piirustushetki puun alla.

Strömforsin ruukki on perustettu jo 1695 Kymijoen läntisimmän päähaaran varteen. Se on viimeinen Suomessa vesivoimalla toiminut rautaruukki, jossa teollinen toiminta loppui 1950. Saimme tutustua paikallisten museoiden kautta ruukkialueen historiaan.

Asuintalomme Krouvinmäen majatalo on yksi Suomen vanhimmista asuinkäytössä olevista savirunkoisista taloista. Savitalona tunnettu Krouvinmäen rakennus on vuodelta 1784. Krouvinmäki muutettiin ruukin työväen asuintiloiksi vuonna 1805, ja se kunnostettiin majoitustilaksi Museoviraston valvonnassa vuonna 1991. Keittiö oli asukkaiden käytössä ja siellä viihdyttiin hienosti.

Tini piirtää
Tini piirtää, Tini Sauvo.

Ruokailu on luonnollisesti tärkeä asia piirustusviikolla. Meille kehkeytyi puutarhasta vakiopöytä, jossa yhteiset aamiaiset ja ruokailut syötiin. Meniköhän jokainen jopa istumaan samalle paikalle joka aamu? Mutta joka tapauksessa kuultiin huokauksia, kuinka kiva on syödä yhdessä.

Ruokahetken jälkeen yhteiskuva Bed&Bistro puutarhassa.
Yhteiset ruokailut vakiopöydässä ulkosalla toivat vaihtelua päivään.
Loviisan kanadanhanhet, Ilmari Hakala.
Loviisan kanadanhanhet, Ilmari Hakala.

Osa porukasta teki visiittejä lähiympäristöön, Loviisaan ja Kotkaan.
Pitkin viikkoa oli toiveissa, että jokainen tekisi pienen postikortin Friikkujen päiväkirjaa varten. Myöhemmin ne liimataan osaksi tätä perinteikästä opusta. Tämän artikkelin kuvituksena on osa tätä satoa.

 

 

 

Kolmipiikit Maretariumista, pikapiirros
Nopea croquis-piirustus Maretariumista, kolmipiikit, Saimi Hakala.

 

 

 

Kotkan Maretarium oli mitä mainioin paikka vieraillulle. Suomen kalat ihastuttivat elävinä akvaarioissa ja piirrettyinä Sakke Yrjölän piirustuksissa. Kävi tuuri, että museon kesänäytelyssä olivat esillä juuri nämä kuvitusoriginaalit. Ei voi muuta kuin ihailla. Näytillä oli myös rapuja, kilkkejä, rupikonna ja sammakko. Maretariumilla on myös hyvät nettisivut, jonka kautta voi tutustua suomalaiseen vesiluontoon. On yllättävää, miten monenlaisia kaloja vesistöissämme liikkuukin!

Perinne on, että viimeisenä iltana tehdään katselmus, jossa jokainen esittelee viikon ajalla tehdyt piirustukset ja maalaukset. On kiva kuunnella mikä oli prosessi, mikä oli vaikeaa, mikä oli kivaa ja helppoa tai minkälaisia oivalluksia viikon aikana on syntynyt.

 

Pirjo Latvala esittelee viikon aikana syntyneitä töitä. Töitä iheilee vasemmalta oikealle Ilmari Hakala, Meria Palin, Carita Wallius, Siru Böhling, Anita Hatva ja Tini Sauvo.
Viikon tulosten esittelyä viimeisenä iltana. Ylhäälltä vasemmalta oikealle Meria Palin, Anja Hatva, Tini Sauvo ja Siru Böhling.
Carita Walliuksen tunnelmia Friikkujen päiväkirjaa varten.
Carita Walliuksen tunnelmia Friikkujen päiväkirjaa varten.
Yhteiskuva majapaikan portailla.
Yhteiskuva majapaikan portailla.

Lopuksi otimme ryhmäkuvan majapaikkamme Krouvinmäen portailla. Lähtötunnelmissa alkoi mustia pilviä kerääntyä taivaalle ja ensimmäiset pisarat lankesivat maahan samalla, kun auton nokka suuntasi kotia kohti. Ei olisi voinut paremmin viikko kulua!

Anja Hatvan terveiset.

Ps. Jos sinulla on idea ensi vuoden piirustusviikon paikaksi, niin laita viestiä Friikkujen sähköpostiin. Speksit ovat: luonnonkaunis ympäristö, kauppa kävelymatkan päässä, joku kuppila mistä saa herkullista ruokaa ja aamiaista, majoitus pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa, mutta mahdollisuus yhden hengen huoneeseen, yhteiskeittiö asukkaiden käytössä. Vessat ja suihku voivat olla käytävällä.

tapahtuma