Kirjaudu

Piirustusviikko kesäidyllissä

Freelance-graafikot on järjestänyt jo perinteeksi muodostuneen, kesäisen piirustusleirinsä vuosittain alkaen vuodesta 1986, jolloin kokoonnuttiin kuuden graafikon voimin Sirola-opistoon Harvialaan. Alusta asti tarkoituksena on ollut vapauttaa osallistujat viikoksi arkipäivän ja asiakastöiden paineista piirtämään ja maalaaman oman halunsa mukaan tai muuten vain oleilemaan kesäisissä maisemissa. Tavoitteena on ollut yhdistää ammatillinen kehittyminen, harrastus ja virkistys. Koska ideana on ollut harjoittaa omaa, vapaata ilmaisua, ei leireille ole myöskään haluttu ohjaajaa. Tällä samalla ajatuksella piirustusviikkoa järjestetään edelleen, ja siitä onkin muodostunut odotettu tapahtuma. Enimmillään mukana on ollut kolmisenkymmentä osallistujaa.

Viime kesänä kokoonnuimme heinäkuun lopulla kuudentoista piirtäjän voimin aurinkoiseen Loviisaan, 1700-luvun pikkukaupunki-idylliin. Leiripaikkana toimi Ulrikanhovi, noin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva, yli 100 vuotta vanha puurakennus, joka on vuosien mittaan ehtinyt palvella muun muassa vaivaistalona, mielisairaalana, vanhusten hoitokotina ja nyt bed & breakfast -majoitusta tarjoavana matkakotina. Ulrikanhovi antoikin Piirustusviikolle rennon mukavat puitteet, jotka soivat mahdollisuuden – piirustusviikon tavoitteiden mukaisesti – sekä yhdessäoloon että omaan rauhaan. Jo itse majatalo pihapiireineen tarjosi monia inspiroivia piirustuskohteita, ja lisää löytyi pienen kävelymatkan pästä: linnoitusten rauniot, kukkivat puistot, Suomenlahden ranta ja Loviisan idyllinen historiallinen keskusta.

Itse olin mukana ensimmäistä kertaa, ja koemielessä ilmoittauduimme puolisoni Elinan kanssa mukaan vain osaksi viikkoa. Kokemus oli kuitenkin leppoisuudessan niin mukava, että piirustusviikko saattaa hyvinkin muodostua tavaksi. Kaunis ja historiallinen Loviisa, jossa myös vierailin ensimmäistä kertaa, oli tulvillaan inspiroivaa visuaalisuutta ja sopi Friikkujen leiripaikaksi mainiosti. Mutta mikä parasta, piirustusviikolla tuli todellakin piirrettyä. Minulle, joka työtehtävien luonteesta johtuen piirrän graafikon työssäni yleensä melko harvoin jos lainkaan, syttyi pitkästä aikaa kipinä piirtämiseen, ja siitä lähtien ovatkin piirustusvälineet kulkeneet aina mukanani. Olen nyt omakohtaisesti todistanut, että piirustusviikolla voi olla elämää muuttava vaikutus.

 

blogi