Kirjaudu

Väriä ja innostusta silkkipainokurssilla

Freelance-graafikot järjesti toivotun serigrafiakurssin alkukeväästä. Kalasataman Seripaja tarjosi hienot puitteet oppimiseen pienelle, mutta sitäkin innostuneemmalle ryhmällemme.

Neljän hengen silkkipainoryhmämme kokoontui helmikuisena pakkasaamuna Helsingin Kalasatamaan vanhaan tehdasrakennukseen. Siellä saimme ohjaajiemme Konsta Ojalan, Jan Konsinin ja kumppaneiden johdolla neljän päivän tehokkaan peruskurssin silkkipainamisen saloihin: alkaen ideoinnista kuva-aiheen toteutukseen, filmien ja painopinnan valmisteluun, työvälineisiin, väreihin, materiaaleihin ja itse painamiseen. Seripaja olikin heti aamusta alkaen sakeanaan innostusta ja reipasta kokeilumieltä – ja melko hurjiakin väriyhdistelmiä.

Ilja Karsikas vedostamassa.

Kaikilla meistä taisi olla hiukan aiempaakin kokemusta aiheesta, mutta ainakin itselläni opiskeluaikojen silkkipainokurssista oli jo aikaa vierähtänyt, joten oli hyvä saada kunnon eväät työskentelyyn. Tämä ’kädestä pitäen’ toteutettu perehdytys onkin ehtona mahdolliselle itsenäiselle seripajatyöskentelylle Kalasatamassa. Tätä mahdollisuutta olen ajatellut hyödyntää omien paperituotteiden, esimerkiksi joulukorttien, tuotannossa myöhemmin. Kurssilla oli kuitenkin mukava keskittyä vapaisiin kokeiluihin käyttäen eri menetelmiä, painovärejä ja -materiaaleja, ilman liian suuria onnistumisen paineita.

Omia kokeilujani tokiolaisen katunäkymän parissa.

Pari Friikkujen silkkipainajaa oli perunut osallistumisensa, mutta toisaalta pienen ryhmämme etu oli, että jokaiselle riitti työvälineet samanaikaiseen työskentelyyn ja saatoimme keskittyä kukin omiin projekteihimme kunnolla. Kurssipäivien aikana – runsaan kahvinjuonnin ohessa – ehdimmekin kukin työstää useita kuvaideoita valmiiksi silkkipainovedoksiksi.

Elina Nuolivaara ja osissa painettava tapetti.

Kalasataman Seripajalla on hyvät puitteet silkkipainon harrastamiseen ja halutessa vaikkapa pienimuotoiseen ammattituotantoonkin. Pajalla on painopinnan esivalmisteluun käytössä kaksi Mac-työasemaa filmitulostimineen, kolme erikokoista painopöytää, kaikki muu asiaankuuluva varustus, hyvä valikoima painovärejä ja myös paperia. Tilat ja välineet ovat peruskurssin suorittaneiden käytettävissä kohtuulliseen hintaan.

Kurssin aikana saimme jopa rekrytoitua kaksi ohjaajistamme Freelance-graafikoiden jäseniksi, joten voidaan todeta kurssin onnistuneen molemmin puolin mainiosti.

Näkisin mielelläni tällaiselle koulutustoiminnalle myös jatkoa. Kurssien järjestämisen mahdollisuus riippuu pitkälti jäsentemme kiinnostuksesta.

Lisätietoa Kalasataman Seripajasta

blogi