Kirjaudu

Friikkujen syysretki Vallisaareen Helsinki Biennaaliin

Uusia suuntia voi syntyä
Helsinki Biennaali 2023, Uusia suuntia voi syntyä

Freelance-graafikot teki merellisen syysretken Vallisaareen 7.9.2023. Kohteena oli toista kertaa järjestetty Helsinki Biennaali, joka esittelee yhteensä 29 kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta.

 

 

Biennaalin nimi Uusia suuntia voi syntyä on lainaus antropologi Anna Lowenhaupt Tsingiltä, joka kannustaa oppimaan havaitsemalla, tulemalla tietoiseksi. Kiinnittämällä huomionsa ihmisiin, eläimiin, kasveihin, ympäristöön, dataan ja muuhun ympärillämme olevaan biennaali etsii uusia tapoja elää ja ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Friikut
Mukana retkellä oli 14 Freelance-graafikoiden jäsentä ja Bibi-koira.

Tutustuimme oppaan johdolla Biennaalin taideteoksiin aurinkoisessa syyssäässä.

Videoinstaallaatio
Emilija Škarnulytė, Hypoxia

Emilija Škarnulytėn videoinstallaatio Hypoxia on Itämeren inspiroima teos, joka sisältää pohdintoja sukupuutosta, tulevaisuuden arkeologiasta ja syvästä ajasta. Hän tarkastelee merenpohjaa ”maan ulkopuolisin silmin” ja pyrkii rekonstruoimaan niin menneitä kuin nykyisiä mytologioita ja uskomuksia niiden tulevaisuudesta suuntautuvalla katseella.

 

Adrián Villar Rojas, Mielikuvituksen loppu
Adrián Villar Rojas, Sarjasta mielikuvituksen loppu

Adrián Villar Rojas luo paikkasidonnaisen veistoksellisen teoksen, joka käy keskustelua Vallisaaren ympäristön ja sen asukkien kanssa. Teos koostuu yhteensä 15 veistoksesta. Teoksen veistokselliset muodot levittäytyvät saaren puihin, kallioille ja rakennuksiin.

 

 

 

PHOSfate-ryhmän muodostavat sahrawien pakolaisleirillä Lounais-Algeriassa syntynyt taiteilija ja runoilija Mohamed Sleiman Labat ja Helsingissä työskentelevä kuvataitelija, elokuvantekijä ja tutkija Pekka Niskanen. Vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa nähtävä hiekkapuutarhainstallaatio on osa meneillään olevaa PHOSfate-projektia, jonka keskiössä ovat fosfori ja sen vaikutukset sahraweihin. Lisäksi projektissa käsitellään ympäristöhaasteita, ilmastonmuutosta ja lannoitteiden aiheuttamaa merten rehevöitymistä. 

Friikut arvailevat mitä hiekka-astioissa kasvaa; salaattia, perunaa, persiljaa muun muassa.

Remedies | Rohdot on projekti, jossa taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko tutkivat itsehoidollisia ja lääkinnällisiä parannuskeinoja erilaisissa maantieteellisissä ja kulttuurisissa ympäristöissä. Installaation voi kokea toisella Vallisaaren kahdesta makeavetisestä lammesta. Venäjän vallan aikana armeijan kaivoksi rakentama lampi on sittemmin luonut oman ekosysteeminsä, ja siitä on tullut tärkeä hyvinvoinnin, virkistäytymisen ja nautinnon paikka saaren asukkaille – niin ihmisille kuin muillekin. 

Sasha Huber ja Petri Saarikko, Remedies | Rohdot

Teoksen muodostavan näkymän lisäksi installaatioon sisältyy lyhyt runo, joka nostaa esiin kysymyksen maisemasta taustana ihmisen toiminnalle. Onko ihmisen läsnäolo olennainen osa saarta? Onko se vain osa arvoitusta, ehkä resepti tai lääke?

 

Vasemmalla: Danielle Brathwaite-Shirley, Thou Shall Not Assume. Oikealla: Tini Sauvon terveiset vieraskirjaan

Danielle Brathwaite-Shirley kutsuu vierailijat osallistumaan roolipeliperformanssiin ja installaatioon, joiden välityksellä voi kokea Vallisaaren uudenlaisen mytologian. Teoksissaan hän kietoo eletyt kokemukset fiktioon kertoakseen uudelleen mustien transihmisten tarinoita. Brathwaite-Shirley vie osallistujat matkalle, jonka varrella kohdataan yhteistä päätöksentekoa ohjaavia hahmoja ja skenaarioita. Hahmot esiintyvät fyysisten veistosten muodossa saarella ja verkossa voi myös kuunnella heidän taustatarinansa. Verkkovaellukseen pääset pääset tästä >>

 

Opaskierroksen jälkeen tutustuimme vielä omatoimisesti muutamiin Biennaalin teoksiin.

Tuula Närhinen, The Plastic Horizon
Tuula Närhinen, The Plastic Horizon

Tuula Närhinen on putsannut vuodesta 2006 lähtien Helsingin rantoja muoviroskasta. Hän on löytänyt mm. pillejä, pumpulipuikkoja, kalastusvälineitä, pullonkorkkeja, lelujen muovirakeita, polyuretaanivaahtoa sekä panosnauhan palasia. Häntä kiehtovat muovien kirkkaat värit. Myös monet merieläimet lumoutuvat muovin houkuttelevasta ulkonäöstä ja haksahtavat nielemään ruuansulatuksenssa sopimatonta ainesta kohtalokkain seurauksin. Taiteilijan työhuoneet sijaitsee Harakan saarella ja siksi hänen työskentelyssä on tiiviisti sidoksissa meriluonnon tarkkailuun.

 

 

Lotta Petronella, Materia Medica of Islands

Materia Medica of Islands on pitkäkestoinen paikkasidonnainen teos. Teoksessa kuullaan ja nähdään apteekki, surukuoro, yöperhosäänitteitä sekä muistojuhla naiselle, joka toiminnallaan varmisti jokaisenoikeuden Suomessa – eli jokaisen oikeuden nauttia Suomen luonnosta ja etsiä sieltä ravintoa riippumatta alueen omistussuhteista.

 

 

 

 

Saarikierroksen jälkeen nautimme herkullisen Satamavaja-menun entisessä Suomen armeijan Lippurakennuksessa.

Friikut ruokailemassa tunnelmallisessa SA-INT Lipparakennuksessa.
Runsas Satamavaja-menu sisälsi paljon erilaisia salaatteja, limelohta ja foccacciaa
Runsas Satamavaja-menu sisälsi paljon erilaisia salaatteja, limelohta ja foccacciaa.
Bibi-koira sai myös makupaloja
Bibi-koira sai myös makupaloja.

Friikuilla on tapana pitää retkillä mukana vieraskirjaa, johon jokainen halukas voi piirtää tai kirjoittaa fiiliksiä. Useampi jäsen intoutui kirjoittamaan terveisensä, joista tässä muutamia.

Elina Nuolivaaran, Kirsti Kairamon, Salli Wahlbergin, Meria Palinin, Suvi Savolaisen ja Katja Saarimäen terveiset
Milla Kissaniityn ja Tuija Rannikon terveiset

 

Ruokailun jälkeen tutustuimme vielä Keiken Ángel Yōkai Atā -teokseen. Thaimaalaisen henkien talon inspiroimassa portaalissa on kolme osaa: ääniteos, enkelien ja henkien talo Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välisellä kannaksella sekä interaktiivinen kokemuksellinen osio verkossa.

Talo on Keikenin kuvitteellisen tulevaisuuden henkien koti.
Talo on Keikenin kuvitteellisen tulevaisuuden henkien koti.

Palasimme takaisin Kauppatorille FRS Finlandin lautalla hyvissä mielin onnistuneen syysretken jälkeen!

Pääsimme nauttimaan paluumatkalla vielä ilta-auringosta lautan kannella.

Lue lisää Helsinki Biennaalin teoksista ja tekijöistä helsinkibiennaali.fi.

Helsinki Biennaali info: HAM Helsingin taidemuseo
Valokuvat: Katja Saarimäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tapahtuma