Friikkujen syysretki Alvar Aallon kotitaloon ja ateljeehen
Freelance-graafikot järjesti 17.10. iloisen syysretken Munkkiniemeen Alvar Aallon kotitaloon ja ateljeehen. Mukana retkellä oli 23 Freelance-graafikoiden jäsentä.
Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä Riihitieltä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella omaa taloa. Rakennus valmistui vuonna 1936 Aaltojen kodiksi ja ateljeeksi. Aallot suunnittelivat rakennuksen, jonka yksinkertaiset, luonnolliset materiaalit pehmentävät modernin arkkitehtuurin muotokieltä. Oman kotitalon suunnittelu antoi myös mahdollisuuden erilaisiin rakenne- ja materiaalikokeiluihin.
Alvar Aallon kotitalo koostuu kahdesta osasta: asuintalosta ja ateljeesta.
Olohuone on kodin sydän, jossa on suuret ikkunat ja näkymä puutarhaan. Olohuoneen kalustus on monin tavoin klassinen esimerkki Aallon suunnittelusta. Tila on sisustettu pääosin Aallon omilla huonekaluilla, kuten hänen suunnittelemillaan tuoleilla, sohvilla ja pöydillä.
Kalusteet ovat toimivia ja mukavia, mutta samalla tyylikkäitä ja esteettisesti hienovaraisia. Monet Aallon suunnittelemista huonekaluista ovat olleet uraauurtavia moderneja klassikoita, jotka yhdistävät käytännöllisyyden ja kauneuden.
Olohuoneessa näkyy Aallon pyrkimys yhdistää sisä- ja ulkotilat harmonisesti. Ikkunat avautuvat suoraan kauniisti hoidettuun puutarhaan, joka oli suunniteltu osaksi asuintilan kokonaisuutta. Näin puutarha ja luonto muodostavat visuaalisen jatkumon olohuoneeseen.
Alvar Aallon kotitalon yhteydessä oli myös Aallon arkkitehtitoimiston ateljee, jossa hän työskenteli yhdessä tiiminsä kanssa. Alvar Aallon kotitalon ateljee ei ollut pelkästään suunnittelupaikka, vaan myös paikka, jossa hän otti vastaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Ateljeetila sijaitsee kotitalon toisessa kerroksessa, ja se oli alun perin Aallon toimiston keskus, kunnes arkkitehtitoimisto kasvoi niin suureksi, että tarvittiin erillinen ateljeerakennus.
Täällä suunniteltiin useita merkittäviä varhaisia projekteja, kuten huonekaluja, valaisimia ja rakennuksia, jotka ovat edelleen Aallon tunnetuimpia töitä.
Alvar Aallon tekemät luonnokset ja piirrokset olivat keskeinen osa hänen työskentelyään arkkitehtina ja suunnittelijana. Hänen luonnoksensa eivät olleet vain teknisiä suunnitelmia, vaan niissä oli usein hyvin taiteellisia piirteitä, orgaanisia muotoja, aaltoilevia linjoja ja pehmeitä kaaria. Näissä piirustuksissa hän hahmotteli rakennuksia, sisustuksia, huonekaluja ja muotoja, jotka myöhemmin konkretisoituivat hänen suunnitelmissaan.
Aalto asui kotitalossaan yhdessä puolisonsa Aino Aallon kanssa aina tämän kuolemaan saakka vuonna 1949. Myöhemmin, vuonna 1952, Aalto meni naimisiin Elissa Aallon kanssa, ja hänkin asui talossa. Talo on ollut merkittävä paikka Aallon elämän ja työn kannalta, sillä siellä suunniteltiin lukuisia ikonisia projekteja, kuten huonekaluja, valaisimia ja rakennuksia.
Aallon arkkitehtitoimisto toimi Riihitiellä sijaitsevassa rakennuksessa vuoteen 1955 saakka, jolloin erillinen ateljee rakennus valmistui osoitteeseen Tiilimäki 20, vain lyhyen kävelymatkan päähän Aallon kotitalosta. Tämä ateljee toimi Aallon arkkitehtitoimistona useiden vuosikymmenten ajan. Ateljee on erityinen, koska se heijastaa Aallon ajatuksia tilasta ja työympäristöstä – se on suunniteltu luovaan työhön ja edustaa arkkitehdin muotoilufilosofiaa.
Ateljeessa suunniteltiin monet Alvar Aallon tunnetuimmista projekteista. Tämä rakennus oli keskeinen paikka Aallon uran merkittävälle toiselle vaiheelle, jolloin hän siirtyi entistä orgaanisempaan tyyliin ja loi useita kansainvälisesti tunnettuja rakennuksia ja huonekaluja.
Aallon ateljeessa suunniteltiin muun muassa seuraavia merkittäviä projekteja:
- Finlandia-talo (Helsinki)
- Kulttuuritalo (Helsinki)
- Viipurin kirjasto (restaurointi)
- MIT Baker House (Cambridge, USA)
”Rakennustaidetta ei voi syntyä konttorimaisessa ympäristössä” totesi Alvar Aalto. Hän suunnitteli rakennukseen vapaamuotoisen ateljeeosan sekä piirustussalin, jonka valaistuksessa hyödynnettiin luonnonvaloa. Ateljeessa Aalto työskenteli tiiminsä kanssa yhteistyössä, ja se oli paikka, jossa toteutettiin laajoja projekteja niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Rakennus oli suunniteltu joustavaksi ja tehokkaaksi työtilaksi, ja siellä järjestettiin myös tapaamisia asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Nykyään Alvar Aallon ateljee toimii museona ja on avoinna yleisölle. Vierailijat pääsevät tutustumaan Aallon työskentelytapaan ja siihen, miten hänen ikoniset suunnittelunsa saivat alkunsa. Ateljeen alkuperäinen henki on säilynyt, ja siellä on nähtävissä useita Aallon ja hänen tiiminsä käyttämistä työvälineistä sekä luonnoksia projekteista.
Opaskierrokjen jälkeen herkuttelimme Munkkiniemen Via Tribunalissa maukkaista munakoisokroketeista ja napolilaisesta pizzasta.
Iloinen puheensorina täytti paikan kun vaihdoimme kuulumisia ja kirjoitimme vieraskirjaan terveisiä onnistuneen arkkitehtuuri- ja designretken jälkeen!
Näyttelyinfo: Alvar Aallon kotitalo • ChatGpt
Valokuvat: Katja Saarimäki