Kirjaudu

Friikkujen syysretki Vallisaareen Helsinki Biennaaliin

Helsinki Biennaali, Sama meri.

Freelance-graafikot teki merellisen syysretken Vallisaareen 2.9.2021. Kohteena oli Helsinki Biennaali, joka esittelee yhteensä 41 kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Ensimmäisen biennaalin nimi, Sama meri, muistuttaa siitä, että kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaista.

Mukana retkellä oli 17 Freelance-graafikoiden jäsentä ja tunnelma oli mitä mahtavin kahden vuoden retkitauon jälkeen!

 

 

Lähdimme tutustumaan saaren teoksiin 17 Friikun voimin.

Saavuimme Vallisaareen Saaristokuljetuksen lautalla, jossa meitä oli Helsinki Biennaalin opas vastassa. Saarikierroksen jälkeen nautimme Pajan Garage-tilassa herkullisen buffet-pöydän antimista ja vaihdoimme kuulumisia iloisen jälleennäkemisen merkeissä.

Aloitimme tutustumisen saaren taideteoksiin Luotsipihalta.

 

Jaakko Niemelä – Laituri 6, 2021

Jaakko Niemelän teos ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, joka on kiihdyttänyt huomattavasti mm. Grönlannin pohjoisen jääpeitteen sulamista: jos tämä jääpeite sulaisi kokonaan, nousisi merenpinta noin kuusi metriä, teoksen punaisen, puurakenteisen laiturin korkeudelle. Laituri on pohjamitoiltaan Vallisaaren vanhan kivilaiturin kanssa samankokoinen.

Teoksesta tippuva vesi luo vaikutelman vuotavasta rakenteesta. Installaatiossa kiteytyy keskinäinen riippuvuus: sen osat kannattelevat kokonaisuutta, jonka yhdenkin osan poistaminen romahduttaisi.

 

 

 

Myöskin Friikut saivat osansa taideteoksen vesipisaroista.

 

 

Friikut ja väriloistoa Katharina Grossen teoksessa Shutter Splinter, 2021

Katharina Grossen maalausinstallaatio ottaa haltuunsa Vallisaaren vanhan koulurakennuksen ja sitä ympäröivän villiintyneen kasvillisuuden. Sotilassaaren lapset kävivät koulua 1950-luvulta 1980-luvulle. Teoksessa rakennettu maisema ja luonto sekoittuvat toisiinsa, kun väri leviää koulurakennuksesta ja siihen nojaavasta, terävän muotoisista vanerilevyistä koostuvasta kasasta ympäröivään kasvillisuuteen. Grossen lyhytaikainen mutta visuaalisesti näyttävä interventio muistuttaa ajan kulusta kulttuuriperinnön ja luonnonkierron risteyksessä.

 

 

 

Alicja Kwade: Pars pro Toto, 2018

Pars pro Toto koostuu kahdeksasta erikokoisesta planeettaa muistuttavasta pyöreästä kappaleesta. Materiaalina käytetyt luonnonkivet ovat peräisin eri puolilta maapalloa ja toimivat taiteilijan mukaan samalla maanosien symboleina.

Friikut ja kivitaide vuoropuhelussa saaren kanssa.

Eri kokoisissa kivipalloissa riitti paljon ihmeteltävää.

Friikkujen tulkintoja saaren teoksista, mm. Tuula-Leena Hämäläinen ja Meria Palin.
Anja Hatvan terveiset Forest-ääniteoksen ääreltä.

 

 

Friikuilla on tapana pitää retkillä mukana vieraskirjaa, johon jokainen halukas voi piirtää tai kirjoittaa fiiliksiä. Useampi jäsen intoutui kirjoittamaan terveisensä, joista tässä muutama. Viesteistä huokui ilo kollegoiden tapaamisesta pitkän tauon jälkeen.

Janet Cardiffin ja George Bures Millerin ääniteosta Forest (for a thousand years) pääset kuuntelemaan täältä >>

Friikut Laura Könösen teoksen ympärillä.

 

Laura Könösen Ei taivasta rajana -veistos oli yksi mielenkinntoisimmista teoksista. Siinä pala taivasta on tipahtanut paikoiltaan ja lepää sirpaleina maankamaralla. Taideteos koostuu kahdeksasta Korpilahden dioriitista valmistetusta lohkareesta. Järkälemäisten kappaleiden pirstaleinen muoto toimii vastakohtana kokonaisuuden vähäeleisyydelle. Taivaan kappaleet ovat jatkuvassa vuoropuhelussa muuttuvan ympäristönsä kanssa.

 

 

Varustajan menu.

 

Saarikierroksen jälkeen nautimme maistuvan buffet-illallisen Pajan Carage-tilassa. Tarjolla oli mm. paahdettua merilohta, skagenmoussea, salaatteja ja karitsan paahtopaistia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puheenjohtajamme Tuija Rannikko pitämässä puhetta.

Kuulumisten vaihdon lomassa nostimme maljan Friikuille, jälleennäkemiselle ja jäsenellemme numero 1, Tini Sauvolle!

 

Edes pieni sade ei haitannut paluumatkalaisia.

Palasimme takaisin Kauppatorille hyvissä mielin onnistuneen syysretken jälkeen!

 

Helsinki Biennaali info: HAM Helsingin taidemuseo
Valokuvat: Katja Saarimäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tapahtuma